El glossari

Un glossari, per definició, és una col·lecció d'explicacions de les paraules d'una obra. I aquest és el sentit original d'aquesta activitat: un recull de termes utilitzats en un lloc web o en un curs. Però es pot anar més enllà i usar-los per classificar conceptes, crear paquets de fitxes sobre temes determinats (bolets per exemple) i deixar que sigui l'alumnat qui creï les entrades i, fins i tot, valori i comenti les entrades dels companys.

L'avantatge de fer servir un glossari és que, al final, les fitxes es poden organitzar de moltes maneres: per autor/a (els estudiants poden escriure-les i també el professorat), per data, per ordre alfabètic, per categoria, etcètera. A més, un terme pot quedar enllaçat automàticament, de forma que, cada cop que s'usi aquest terme en qualsevol punt del curs, quedarà ressaltat i enllaçat; així l'alumnat podrà clicar-hi a sobre, anar al glossari i veure'n l'explicació.

La construcció d'un glossari pot ser una activitat col·lectiva molt interessant en un curs. Cada participant aportarà una part del conjunt i, al final, podreu tenir un glossari útil per a altres ocasions.

Moodle distingeix entre el glossari principal d'un curs (únic i només editable pel professor), i els glossaris secundaris. En un curs en podreu incloure tants com en necessiteu, de glossaris, configurant-los de manera que siguin editables, o no, pels alumnes.

Un glossari és tant un contenidor d'informació material com una possible activitat didàctica, creativa i participativa. Conseqüentment, les entrades dels glossaris poden ser avaluades pel professorat o, fins i tot, per l'alumnat.

Per defecte, els glossaris d'un curs són del tipus secundari i només pot haver-hi un únic glossari principal, gestionat pel professorat del curs, que s'alimenta de les entrades pròpies i també de les entrades als glossaris secundaris que pot fer l'alumnat. Si el curs conté un glossari principal i un glossari secundari, al professorat li apareixerà una icona al costat de cada una de les entrades noves que l'alumnat faci al glossari secundari per poder exportar aquelles que trobi convenient al glossari principal. Qualsevol modificació que es faci en una entrada del glossari principal o del secundari també afectarà l'entrada de l'altre glossari. Els formats de visualització més usuals són:

  • Simple, tipus diccionari. Similar a un diccionari convencional, amb les entrades separades. No mostra l'autoria i els fitxers adjunts apareixen com a enllaços.
  • Complet amb autoria. Semblant als fòrums, on es mostra la informació de l'autor/a de cada entrada. Els fitxers adjunts apareixen com a enllaços.
  • Complet sense autoria. Semblant als fòrums però sense mostrar la informació de l'autor/a de cada entrada. Els fitxers adjunts apareixen com a enllaços.
  • Enciclopèdia. Semblant a Complet amb autoria, però amb la diferència que les imatges adjuntes es mostren en línia.
  • Llista d'entrades. Visualitza només la llista de les entrades. Pot ser útil si serveix com a manual d'instruccions d'alguna activitat.
  • PMF (FAQ): Presenta llistes de preguntes més freqüents (PMF). Afegeix automàticament les paraules Pregunta i Resposta en el concepte i la definició del terme, respectivament.

Afegir entrades a un glossari

  1. Accediu al glossari fent clic sobre el seu nom i se us obrirà la pàgina d'edició amb totes les possibilitats de navegació (alfabèticament, per categories, per data i per autor/a). També hi ha la possibilitat d'afegir una entrada, importar-la/exportar-la i visualitzar-la com a impressió, si s'ha permès fer-ho des del formulari.
  2. Abans de crear una entrada, s'hauran d'haver creat les categories corresponents que serveixen per fer una classificació horitzontal de les entrades (tenint en compte la proximitat dels conceptes definits) i perpendicular a l'alfabètica, o vertical (que només té en compte la lletra inicial). Afegeix categoria
  1. Per afegir una entrada al glossari, cal fer clic sobre el botó Afegeix entrada (que també apareix al bloc Configuració) i emplenar el formulari corresponent: han d'escriure el nom del terme a Concepte i redactar la seva Definició, escollint, si cal, la Categoria a la qual pertany l'entrada entre les que apareixen al quadre. També podeu adjuntar algun fitxer.
Només el professorat del curs pot afegir categories, que després podran utilitzar l'alumnat quan creï les seves entrades. L'alumnat no pot afegir-ne de noves.

Wiki

Una wiki és un tipus de pàgina web que tant el professorat com l'alumnat poden editar molt fàcilment. L'activitat wiki permet als participants afegir i editar una col·lecció de pàgines web on s'hi pot introduir contingut, ja sigui text o imatge, i les modificacions de les pàgines passen a ser públiques. Hi ha la possibilitat de recuperar versions anteriors i és una eina excel·lent per al treball en grup.

A Moodle és molt senzill d'editar una wiki, perquè incorpora diversos tipus d'editors (en el nostre cas fem servir per defecte l'HTML) i la creació de pàgines noves dins la wiki és automàtica: només cal escriure el nom de la pàgina exactament com volem que aparegui dins de claudàtors dobles ([[Nom De La Pàgina]]) per tenir una pàgina nova anomenada exactament com heu escrit dins dels claudators dobles.
Quan algú edita una pàgina de wiki queda registrat qui l'ha editada i què s'hi ha canviat, amb la qual cosa és possible comparar versions de la mateixa pàgina.
El wiki no es pot avaluar, però l'ús que es pot donar a aquest tipus d'activitats és molt variat. Per exemple: cada estudiant pot tenir la seva pàgina personal de presentació i canviar-hi la informació quan vulgui; o pot servir per fer treballs en grup: un estudiant comença el treball i els altres hi afegeixen o canvien coses (recordeu que si s'esborren coses, es pot recuperar qualsevol pàgina antiga que s'hagi modificat); o pot usar-se d'esborrany personal on cada estudiant va rebent comentaris i orientacions del professorat mentre desenvolupa un treball, fet que li permet anar fent canvis. Hi ha dos tipus de wiki:

  • La wiki col·laborativa: tothom pot editar-la
  • La wiki individual: cadascú té la seva pròpia wiki

Així mateix, es pot configurar quin serà l'editor que s'utilitzarà per editar les pàgines de wiki. En el nostre cas, fem servir l'HTML on s'hi pot inserir contingut, imatges, enllaços. etc., però es podrien fer servir el Creole i Nwiki.

No heu de confondre l'activitat wiki que trobareu dins de l'ISPC en xarxa amb l'ISPC Wiki, https://ispcwiki.cat/. Tot i que el concepte és el mateix i l'ús és força semblant, la principal diferència és que:
  • L'activitat wiki a l'ISPC en xarxa està adreçada a l'alumnat i permet, per exemple, fer treballs en grup editant de forma col·laborativa un mateix contingut.
  • L'objectiu de l'ISPC Wiki és gestionar la producció documental de l'organització: recollir, entre d'altres, els materials dels cursos de formació. En aquest cas, el més habitual és que les persones editores siguin els formadors o creadors de cursos.

Afegir pàgines a una wiki

  1. Feu clic sobre el nom de l'activitat wiki per accedir a la pàgina de visualització i edició. Visualització de la wiki
    • Des de la pestanya Mostra, veureu la pàgina actual
    • Des d'Edita podeu modificar la pàgina.
    • A Comentaris és possible afegir anotacions associades a la pàgina que s'està visualitzant. És útil, per exemple, perquè l'alumnat apunti la llista de temes pendents o perquè el professorat els indiqui quines parts s'haurien de revisar de la pàgina.
    • La pestanya Historial reflecteix la llista de canvis que s'han fet a la wiki. En concret, per a cada versió es mostra qui i quan va fer les modificacions. A més, des d'aquesta pestanya també és possible recuperar, si cal, una pàgina modificada posteriorment o comparar les diferències entre dues versions existents.
    • La pestanya Mapa mostra les pàgines que tenen un enllaç que porta a la pàgina actual, la que esteu veient.
    • Les imatges i els documents que vulgueu utilitzar a les pàgines wiki els heu de pujar des de Fitxers.
    • La pestanya Administració (només el professorat en pot disposar) permet eliminar les versions associades a una pàgina o, fins i tot, la pròpia pàgina.
  2. Seleccioneu la pestanya Edita per modificar el contingut de la pàgina que esteu visualitzant: Edició de la pàgina wiki
  3. Afegiu text a la pàgina i feu servir l'editor HTML per donar-li format i, si cal, afegir-hi imatges. Si voleu crear una pàgina nova dins de la wiki, escriviu el seu nom entre claudàtors dobles (per exemple [[Nom de la pàgina]]). Si cliqueu sobre el botó Previsualització, veureu que el text de la pàgina nova apareix en cursiva de color vermell:  |Insereix pàgina
  4. Premeu el botó Desa per mantenir els canvis.
  5. Si feu clic sobre l'enllaç de la pàgina nova que volíeu afegir (el que apareix en cursiva de color vermell), es crearà automàticament una pàgina nova amb el nom indicat a l'enllaç (en el cas de l'exemple Nom de la pàgina) que estarà enllaçada amb la principal: Creació pagina nova

Formats d'edició de la wiki

A l'hora d'editar una wiki es poden utilitzar tres formats diferents:

  • HTML
  • Creole
  • Nwiki
L'editor HTML és el més visual de tots, ja que mentre es modifica el contingut ja es pot veure com quedarà.

>>